završni rad
EKO HOTELI – POKRETAČI ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA U DESTINACIJI

Marin Ban (2016)
Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici
Podaci o radu
NaslovEKO HOTELI – POKRETAČI ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA U DESTINACIJI
AutorMarin Ban
Voditelj/MentorBožidar Jaković (mentor)
Sažetak rada
Završni rad se bazira na temi ekološke održivosti i očuvanju društveno odgovornog poslovanja, uvođenjem eko-hotela u turistički princip poslovanja. Kako bi se definirala učinkovitost eko-hotela i zelene gradnje, prikazano je i poslovanje klasičnog hotela. Definirane su njegove osnovne funkcije u standardnom poslovanju na turističkom tržištu. Kako bi se u destinaciji mogao odvijati turizam, potrebni su kvalitetni resursi: šume, vode, čist zrak i sl. Zbog te činjenice, turizam treba itekako brinuti o tim resursima, budući da na njima gradi svoju temeljnu ponudu. Međutim, u nekim destinacijama dolazi do prekomjernog korištenja resursa, pa čak i do zagađenja (prekomjerni otpad, zagađenje zraka, tla i voda, degradaciji šuma i sl.). Poradi toga, turizam treba itekako brinuti o tome te uvažavati načela održivog razvoja i poslovanja. Međuovisnost turizma i destinacije prikazana je ističući glavne faktore utjecaja krajolika na turizam u destinaciji. Prikazani su pozitivni učinci eko-hotela u destinaciji nasuprot klasičnog oblika poslovanja. Čimbenici provođenja tzv. ,,zelene gradnje“ su objašnjeni te njihova dugoročna isplativost. Eko-hoteli i stil zelene gradnje su međusobno povezani te se vode po ekološkim, ekonomskim i društvenim načelima, koja moraju biti ispunjeni, kako bi se područje proglasilo održivim. Kao primjer eko-hotela u Republici Hrvatskoj prikazan je hotel ,,Vicko“, njegova povijest, razne nagrade u promicanju turizma te čuveni restoran ,,4 Ferala“. Unutar hotela ,,Vicko“ prisutna je ponuda ekološki uzgojenog povrća i bilja sa mogućnosti ulova u okruženju na kojem se nalazi.
Ključne riječidestinacija ekološka održivost eko-hoteli zelena gradnja“
Naslov na drugom jeziku (engleski)ECO HOTELS – SUSTAINABLE DEVELOPMENT INITIATIORS OF TOURISM IN DESTINATION
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVisoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici
MjestoVirovitica
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Trgovina i turizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Informatički menadžment, Menadžment ruralnog turizma
SmjerMenadžment ruralnog turizma
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This work is based on an ecological sustainability and preservation of corporate social responsibility by implementing eco-hotels into the tourist principle of management. To define effectiveness of eco-hotels and green type of construction first the classic example of hotel management needs to be explained. The functions of classic hotels are defined on a daily based business operation on tourism market. To be an area in which could be developed tourism, it requires quality resources such as forest, water, clean air etc. Due to these facts, tourism needs to be responsible over these resources, since it builds core offer on these resources. However, in some destinations, it comes to excessive use of these resources, and even to pollution (excessive waste, air pollution, soil and water, degradation of forests etc.). For this reason, tourism needs to take care about those and respect the principles of sustainable development and business operation. The connection between tourism and destination is being shown as through asserting the most important factors of landscape impact on the tourism of the destination. The main goal is to show the positive effects of eco-hotels inside the destination opposite of classical type of management. The main factors of conditioning of green construction are explained as their long term profitability. Eco-hotels and the style of green construction are both connected and they are based ecological, economic and social principles which need to be fulfilled in order to show just how sustainable is the territory. As an example of eco-hotel in Republic of Croatia hotel ,,Vicko“ is featured, its history, different types of prizes in promoting of tourism and their famous restaurant ,,4 Ferala“. Inside the hotel ,,Vicko“ the offer of ecological grown vegetables is presented as its the plants which can be obtained in the local environment where it holds its place.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)destination ecological sustainability eco-hotels green constructio
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:165:260582
PohranioIvana Vidak